Billedpræsentation  

Prospekt Skive 1570
På den øverste streamer ses flg.:
  1. Kaas herregård, ejet af Kaas slægten fra før 1459 til 1523, samt fra 1914 til 1923. Maleri fra 1863.
  2. Gl. Skivehus. Palæ-bygningen er ombygget 1896 i to etager. Parsbergs bindingsværkslænge fra 1719 er bygget over et middelalderkøkken.
  3. Krabbesholm, foto fra o. 1900, lige omkring den tid, da "herregården sprængtes i stumper og stykker", og lige før salget af hovedbygningen til højskole i 1907.
  4. Ørslev Klostergouache af Rasmus Kruse fra 1838
  5. Spøttrup Borg.
Desuden er der på forsiden Prospect'er af Skive 1570, 1579. Samt løjtnant du Plats Skive kort fra 1798 - herunder til sammenligning et aktuelt Skive kort. 
   

Parkering i en gammel have - for eller imod?

Gang på gang kommer vægten ind i billedet, når vi skal tage stilling. Vi afvejer for og imod, overvejer hvad vi placerer på den ene vægtskål, og hvad der af andre placeres af modvægt på den anden.
I sagen om at lægge asfaltbåse ind i haven ved Gl. Skivehus lægger Jens Peder Hedevang vægten på, at hvis ikke det sker, så vil der blive praktiske problemer for turisterne med at parkere deres biler i nærheden.Det er et synspunkt, der næppe kan afvises, hvis man anlægger et rent nyttesynspunkt.
På den anden vægtskål finder vi de blødere modargumenter, der taler stedets sag. Det er de’r, jeg lægger mit lod i vægtskålen.
»Mekaniserer» vi haven på denne måde, sætter vi en vigtig del til af det, der blev vundet gennem års tovtrækkeri: at Skive (for en gangs skyld) kan satse helt rent på kulturelle og historiske værdier, som vi i modsat fald kun har Vor Frue kirke og Krabbesholm til at repræsentere.
Her er mit ønskebillede: Haven bevares og restaureres, så den bliver et tiltrækkende og hyggeligt opholdssted for kommunens borgere, når de søger ro i hverdagen. Og for nogles vedkommende: kontakt med det historiske Skive. Yderligere: Den planlagte brede stentrappe, der på en noget anmassende måde skal åbne ned til åen, erstattes af diskrete siddegrupper, sådan at åens naturpræg på dette sted bevares. Det er jo knapt så overbevisende andre steder på dens løb gennem byen. Giv os på dette sted en helt naturlig måde at nærme os åen på!
At man, som Jens Peder Hedevang anfører, kan se mange bevaringsværdige bygninger rundt om i landet, hvor der parkeres helt tæt på, får mig ikke til at at blive usikker i stemmen. Det her er en helt personlig sag for os i Skive, og at henvise til fremmede eksempler ændrer ikke på, at det er os, der her og nu har kniven på struben.
Med venlig hilsen
Ingvar Glad,
Kirkevej 26 A,
7800 Skive

   

Nyhedsbrev - kommende arrangementer 2020

Indkaldelse til generalforsamling

den 30. marts 2020 kl. 19.00 
på Skive Musikskole

Onsdag aften på Skive Museum 

Bliv medlem af SKM, og få adgang til alle Museum Sallings museer.
Sammus er danske museumsforeninger, på nuværende tidspunkt 61 tilsluttede foreninger, som har et samlet medlemstal på ca. 52.000. Skive Kulturhistoriske Museumsforening (SKM) er medlem og modtager herfra nyhedsbreve, som vi hermed gør tilgængelige for vore medlemmer og gæster på foreningens hjemmeside. Ind imellem kommer nyhedsbrevene lidt forsinket på hjemmesiden, så lægger vi dem her.


 

  
Indenrigsministeriet udvalgsbetænkning
 
   

Søg  

   

Login  

Man kan registrere, men i øjeblikket godkendes kun medlemmer af bestyrelsen.

   

Besøgstæller

Vi har 43 gæster og ingen medlemmer online

   

Besøg

I dag745
I alt902624

Gæster IP 3.234.245.121
   
© Skive Kulturhistoriske Museumsforening